До закупуването на стоките от магазина цената им може да се повиши двойно...

Цените на месните и млечните продукти също тръгват нагоре. Това обаче ще стане с известно забавяне заради свития пазар, прогнозираха от бранша. Оказва се, че голяма част от оскъпяването става не заради обективни фактори, а заради надценките, които слагат големите вериги.

 

Лошата зърнена реколта, високите изкупни цени на житото и поскъпването на тока съвсем скоро ще вдигнат цените и на млечните продукти, категорични са от бранша. Засега преработвателите ще разчитат на натрупани резерви, но практиката показва, че до два-три месеца след поскъпването на суровото мляко идват и по-високите цени на щанда.

 

Заради намаленото търсене обаче до последно преработвателите ще задържат цените. От бранша признават, че ще се наложи да продават на границата на производствените разходи или дори да бъдат в някаква степен на загуба. Опасяват се и, че клиентите ще се ориентират към по-некачествени продукти – например от растителни мазнини.

 

Подобни притеснения имат и преработвателите в месния сектор. Най-вероятно и те още от есента ще вдигнат цените.

 

От Асоциацията на месопреработвателите заявиха, че покачването е неизбежно.

 

Допълнително основните храни ще поскъпнат и заради надценките, които големите вериги слагат върху продуктите, които взимат от производители и доставчици.

 

Така докато достигне до щанда в магазина една стока може да поскъпне и двойно. При хляба надценката достига до 45 %, а при млечните продукти – до 30 на сто. Освен нея, търговците събират от доставчиците още близо 50 вида такси. Всяка една от тях прави покупките ни по-скъпи.

 

Репортер: Георги Георгиев