5-часовото заседание приключи със серия от предписания. Опозицията не смята анализа на атентата за добър.

В президентството се проведе редовното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Както се очакваше, основната тема беше атентатът в Бургас и необходимостта от по-сериозни мерки за сигурност.

Въпреки очакванията, 5-часовото заседание на Консултативният съвет при президента приключи единствено със серия от предписания към Министерския съвет.

„Проведената терористична атака изисква нов анализ на средата за сигурност. Защитата на българските граждани и на чуждите граждани на територията на Република България остава първостепенен приоритет на службите за сигурност”, каза президентът Росен Плевнелиев.  

Държавният глава определи атентата като дръзко предизвикателство пред националната сигурност и обяви формулата за успешна борба с тероризма, открита по време на днешното заседание:

„Членовете на Консултативния съвет се обединиха около становището, че оптималното разпределение и управление на ресурсите и успешното взаимодействие между институциите, ангажирани в борбата с тероризма, са ключовия фактор за успех”, каза Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира набелязаните мерки - за разлика от опозицията.

„Излиза Консултативният съвет с едно становище, което доста бюрократично е написано и няма задълбочен анализ в него. Няма посочване на отговорност и вина”, каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Онова, което президентът представи на края на заседанието, показва една сближена, да не кажа – обща позиция на участниците”, каза Лютви Местан от ДПС.

„Този терористичен акт, безпрецедентен в България, това без съмнение е пробив в системата ни за сигурност. По-тревожното е, че не чух достатъчно убедителен анализ на причините”, уточни социалистът Сергей Станишев.

Междувременно, държавният глава отказа да разкрие последната информация по разследването.
 
„Ние сме длъжни да дадем шанс на компетентните хора по цялата планета да си свършат работата. Към момента, считам, че тя се върши компетентно и професионално и добре. Такава е и оценката, която получавам с лидери на други държави”, заключи Плевнелиев.

 

Подробности вижте във видеото с живо включване от президентството на репортера Данаил Глишев.