Правителството отпусна 170 хил. лева, за да могат подмамени гастербайтери да се върнат у нас

От дни насам българи, подмамени да берат боровинки в Швеция, са в бедстващо положение, защото работа там се оказа, че няма, а пари да се завърнат – също нямат. 198 от измамените българи вече се прибират с автобуси от Стокхолм към София. Това стана възможно, след като вчера правителството отпусна 170 хил. лева за завръщането на нашите гастербайтери.

Не е ясно колко от стотиците българските сезонни работници в скандинавската страна са сред принудените да се оправят сами - без  договори и без храна и квартира.

Така ще се помни още дълго посолството на България в Стокхолм, окупирано от изморени наши сънародници. Тръгнали да стават сезонни работници, но се оказали и безпарични в далечната скандинавска страна. Сред измамените е и Елка Петрова. Тя е тръгнала с обещания за  дневна надница от 30 евро, за безплатни квартира и превоз. Тя каза, че не е получила нито едно от тези неща. В продължение на 20 дни е спала на земята.

Миналата седмица шведската полиция арестува 43-годишен българин, заподозрян, че е подмамил сънародници си с обещания за работа. Все още обаче не е потвърдена конкретна връзка между задържания и хората, зарязани на произвола на съдбата. Посланикът ни в Швеция увери, че българската държава взема спешни мерки за завръщането им.

Автобуси и микробуси са тръгнали и от България - очаква се те да приберат от Стокхолм още 135 наши сънародници. Дългото прибиране ще отнеме две денонощия.

Проблем с неизвестни параметри остава и лъжливата дестинация за берачите - смятали са, че ще печелят в северна Швеция. А без пари, не могат да се доберат до Стокхолм и до обещаните автобуси. Българското външно министерство информира, че в случай на нужда шведската полиция ще окаже съдействие за локализирането на желаещите да се приберат по домовете си българи.