Това заяви депутатът от ГЕРБ относно опитите на БСП да сформират национален референдум...

„Когато една политическа партия и такава уважавана със стогодишна история прибягва до формата на пряка демокрация, човек изпитва известни притеснения”, коментира депутатът от управляващата партия Димитър Главчев в "Здравей България". По неговите думи няма практика, в която сериозна политическа формация, която има и следва своя програма, да прибягва до референдум.

 

„Когато беше в управление БСП не реализира проекта „АЕЦ „Белене”, когато беше най-естествено да го направи, когато нямаше световна икономическа криза, а икономиката раждаше излишъци”, допълни Главчев. Според него една политическа партия трябва да осъществява програмата си когато е в управление или когато е в опозиция.

 

„Не се ли превръща сегашния референдум в едно социологическо проучване колко гласа ще спечели БСП на изборите?”, коментира ощеГлавчев.

 

Социалистите успяха да съберат 765 хил. подписа, които ще бъдат внесени за сформиране на национален референдум по темата за атомната централа в Белене. Окомплектованите 134 папки днес по обяд ще бъдат внесени в Народното събрание. Това заяви левият депутат Янаки Стоилов.

 

По закон 500 хил. са необходимите подписи, за да бъде референдумът задължителен. След направена проверка председателят на парламента трябва ги изпрати в служба „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към  регионалното министерство. След като от там също се констатира валидността на подписите, те се връщат отново при депутатите, където вече се разпределят по комисии. В тримесечен срок от внасянето на подписката парламентът трябва да приеме решението за национален референдум, а президентът да назначи неговата дата. Това обясни Стоилов.

 

Формулираният въпрос от левицата, на който вероятно предстои гражданите да отговaрят,  е: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”, допълни депутатът.

 

Относно коментара на Главчев от левицата отвърнаха, че България е парламентарна република и „властта в нея се осъществява както пряко от гражданите, така и представителните органи”.

 

Целия разговор с депутата от „Коалиция за България” Янаки Стоилов и представителя на ГЕРБ Димитър Главчев вижте във видеото.