Атантатът не е насочен срещу страната ни, а е целял засягане на Израел, допълни още министът...

Атентатът в Бургас е целенасочено подготвен в продължение на години. Това заяви в студиото на „Здравей, България” външният ни министър Николай Младенов. „Това не беше атака срещу България”, допълни той, тъй като атентатът е целял пряко да засегне израелските интереси. Неговата цел е била да покаже, че терористите могат да достигнат във всеки един момент и да засегнат еврейската държава.

 

Младенов сподели, че по предварителна информация има достатъчно данни, за да се смята, че не само в България са подготвяни подобни атаки. „Просто тази в България се случи сега”, допълни министърът.

 

„Има много неща, които трябва да направим за предотвратим за в бъдеще или поне да увеличим защитните си механизми, това да не може да се случва в България”, коментира Младенов. Страната ни трябва да стане и по-внимателна по отношение на сигналите, които получава, „защото глобалният риск от гледна точна на тероризма се увеличава неимоверно през последните няколко години”, коментира още външният ни министър.

 

Според Младенов външната политика на България няма нищо общо в терористичния атентат. Тя е „изградена на същите ценности и принципи, на които всички в Европейския съюз изграждат външната си политика”. Ако целта на атентаторите е била промяна на политиката ни, то те щяха да набележат български обекти. Това допълнение направи министърът. Като такъв пример той даде атаката срещу българската база в Кербала, където загинаха петима български военни.

 

Междувременно министърът сподели мнението, че трябва вяра в родните институции, че те ще свършат работата си добре и ще приключат разследването.

 

„Има една страна – страната на демокрацията и свободата, на която всички ние в Европейския съюз и в общността, в която принадлежим, заставаме”, заяви Младенов,. Към това той допълни, че България трябва да оцени интересите си и те не са „да бяга от света”, тъй като страната има такива на Балканите, Черно море, дори в Близкия Изток. Все по-големи са контактите и износът на държавата ни към изтока, които датират още от 50-60-те години на миналия век, заяви Младенов. Затова сега страната трябва да инвестира там, смята още той.

 

Младенов изрази мнението си, че не е „привърженик на този характерен, за съжаление, в българската политика самоизяждащ се подход на последните 20 години”. Усилията трябва да бъдат обединени, за да достигне до резултати, смята още министърът. „В момента основният ни приоритет е разкриването на схемата, по която това се е случило, и изграждането на механизми, за да се предпазим за в бъдеще”, категоричен беше Младенов.

 

Целия разговор с външния министър Николай Младенов вижте във видеото.