От САЩ споделиха, че харесват работата си с българските военни...

Екип на Нова ТВ успя да отиде до базата на българските и американските специални сили край морето и да заснеме съвместните им  парашутни скокове.

 

Транспортният самолет C130 на американската морска пехота каца на летището в Балчик. Силният вятър от 16 метра в секунда не смущава особено пилота, но застрашава плануваните дневни и нощи парашутни скокове. По програма войниците трябва да изпълнят два типа скокове - с принудително отваряне на парашута и свободно падане.

 

Свободното падане позволява да се прави при по-лоши условия, но вятърът не бива да е повече от осем метра в секунда. Това сподели  командирът от морската пехота на САЩ Рик Колдс.

 

И макар да няма изгледи прогнозата за времето да се сбъдне и вятърът да утихне, военните извършват предварителната си подготовка.

 

В седем вечерта обаче вятърът стихва. Българските и американските командоси се качват в самолета, да изпълнят свободното падане. Военните обясниха, че то се прави на доста по-голяма височина, на около 3000 метра. Самите парашути са по-различни, по-маневрени са. Затова с тях може да се измине голямо разстояние. Отварят се на 1000 или 1500 метра.

 

Скоростта на падането е между 200 и 240 км в час. Парашутът може да се отвори както веднага така и съвсем близко до земята. Вторият вариант е удачен при специални мисии, тъй като войникът се забелязва по-трудно.

 

Докато самолетът набира височина войниците отново проверяват екипировката си. Най-сигурният начин за комуникация след отварянето на рампата е подаването на знаци. Те са стандартни и се предават от последния, който трябва да скочи до първия.

 

След дневните скокове по програма следват и нощните. Те са с принудително отваряне на парашута, а височината е 450 метра. За да се ориентират по-добре в тъмнината войниците закачат специални химически светлини. Устройствата светят около три часа.

 

Изискването към войниците е да имат поне три дневни скока преди да направят нощен. А усещането е за хвърляне в черна дупка.

 

След скоковете идва ред и на оценката. Както от американска, така и от българска страна.

 

От САЩ споделиха, че тренират с 19 различни държави. Те харесват съвместната си работа с българите, защото на всяко ниво има хора, които могат да взимат решение и не се страхуват да го правят.

 

Репортер: Нина Димитрова