Ученици решиха да се опознаят и да обсъдят заедно теми, за които им е трудно да говорят с блзиките си..

Пернишкото село Ковачевци отвори врати за едно различно лято училище. Младежите са обединени от идеята да се опознаят и да обсъдят теми, за които им е  трудно да говорят с родителите си. И всичко това чрез интерактивните игри, в които участват.

 

Това са Георги, Персиян, Красимир и Габриела- ученици от различни градове и класове. Предпочитат да изкарат част от ваканцията си не къде да е, а в лятното училище в Ковачевци.

 

Освен  игрите, в които  момчетата и момичетата си разменят ролите, има и такива, в които обогатяват сексуалната си култура. Затова помагат не само учителите, но и самите ученици, които поне веднъж са преминали курса. Даяна е една от тях. Попада в лятното училище чрез неправителствена организация, която се занимава с проблемите на младите хора. В конкретния случай тя следи дали връстниците й участват активно в часа по „Анатомия, репродукция и контрацепция”.

 

Целият процес се контролира от отговорника на компонента по Програмата за превенция и контрола на ХИВ/СПИН на здравното министерство, която организира обучението. Финансира го Глобалният фонд за борба срещу СПИН,  туберкулоза и малария.

 

Според д-р Анина Чилова, която е психолог и ръководител на лятното училище „Ковачевци” 2012 е научно доказано, че един млад човек е много по-готов да чуе един свой връстник, защото по-малко се смущава, когато научава информация, свързана със сексуалността, репродукцията, предпазване от забременяването или със СПИН.

 

Затова може би и всичките 195 места в базата, се оказват недостатъчни за тийнейджърите, които искат да се обучават.