Изпълнители от Италия, Румъния и България ще се качат на сцената на Царевец за пета година..

Тази вечер във Велико Търново ще бъде открит традиционният вече оперен  фестивал „Сцена на вековете”. В рамките на една седмица в царския дворец на крепостта Царевец Софийската опера и балет ще постави на открита сцена оперите „Турандот” и „Риголето” и балета „Дон Кихот”. Екип на Нова засне финалните щрихи от подготовката, часове преди старта на фестивала.

 

За петото издание на „Сцена на вековете” тежкият терен на Царевец вече не изглежда толкова непреодолим. Само за седмица на хълма бяха качени тонове декор и царският дворец на крепостта вече не напомня за българското средновековие, а отвежда зрителите в Забранения град в Китай, където властва коравосърдечната Турандот.

 

За  организатори и изпълнители Царевец отдавна се е превърнал в храм на оперното изкуство. Такъв със сигурност е и за всеки, който поне веднъж е слушал на открито вълшебните гласове на солистите на Софийската опера.

 

В края на следващата седмица „Турандот” и Пучини ще отстъпят масто на „Риголето” и Джузепе Верди, както и на балета „Дон Кихот” на Лудвиг Минкус.

 

Репортер: Йовка Драганова