Загубите от унищожителните бедствия са изчисление на над 13.2 млрд. евро...

В петък Италия поиска официално от Европейския съюз да бъдат отделени средства от фонда за солидарност при извънредни ситуации в засегнатите от стихия региони. Решението за отпускането им ще бъде разгледано от Комисията за регионална политика.

 

Въпреки че правителството успя да 700 млн. евро веднага след земетресенията, загубите от унищожителните земетресения са изчисление на над 13.2 млрд. евро, съобщи Националната служба за гражданска защита в доклад. За възстановяване на областта Емилия - Романя са нужни 11.5 млрд. евро, на Ломбардия – 980 млн. и на Венето - 51 млн. евро.

 

Две силни земетресения с магнитуд от 6 и 5.8 по Рихтер разлюляха северната част на Италия на 20 и 29 май. Те бяха съпроводени от цяла серия подземни трусове, които редовно разтърсваха пострадалата зона в продължение на около месец.

 

В резултат на бедствието загинаха 27 души, а други 400 получиха различни наранявания. Над 16 хиляди италианци останаха без домове. Изцяло разрушени бяха стотици къщи и  паметници на културата. Сериозни загуби отчетоха и производителите на традиционните за района сирена и вино.