Съдбата на държавния глава се определя на референдум.

В Румъния над 18 милиона души са призовани да гласуват в референдум за потвърждаване решението на парламента за отстраняване от длъжност на президент Траян Бъсеску. По силата на конституцията, ако 50% от гласоподавателите участват в референдума, той ще бъде валиден и резултатът от него ще определи съдбата на държавния глава.

 

Бъсеску и ръководството на Демократично-либералната му партия призоваха привържениците си за открит бойкот на вота, за да не дават легитимност на злоупотребите на Социал-либералния съюз. Управляващият лявоцентристки блок обвини задържалия се 8 години на поста Бъсеску в системно превишаване на правомощия и така се стигна до импийчмънт при гласуване в парламента.

 

Настоящата Политическата криза в Румъния предизвика загриженост за състоянието на демокрацията и неприкосновеността на съдебната система в страната сред европартньорите на Букурещ. При предишния опит за отстраняване на държавния глава преди 5 години, 74% от румънците подкрепиха Траян Бъсеску. Сега обаче предварителните прогнози са, че при необходимия кворум Бъсеску ще загуби поста си.