Това се случва, след като свиканият референдум бе обявен за невалиден…

 

Президентът на Румъния Траян Бъсеску запазва поста си. Това сочат предварителните резултати от проведения в страната референдум. В гласуването участваха по-малко от 50% от гласоподавателите, което прави вота невалиден.
 
Според избирателната комисия 46% от имащите право на глас са участвали във референдума. За да бъдат зачетени резултатите от него, трябваше да участват над 50%. Ако това беше факт, Бъсеску щеше да се прости с поста си, тъй като участвалите във вота гласуваха срещу него с голямо мнозинство.
 
Въпреки че откри многобройни пунктове за гласуване дори в курортите, правителството на Виктор Понта не успя да свали Бъсеску. За това помогна призива на президента вотът да бъде бойкотиран, както и температурите от близо 40 градуса, които обезкуражиха някои граждани да отидат до урните. 
 
"Хората не гласуваха за мен, а за Румъния. Те показаха, че не сме общество, което се управлява според нечия прищявка", коментира Бъсеску. 
 
Референдумът е поредният епизод от борбата между правителството и президента. Методите, използвани в нея, предизвикаха опасенията на лидерите на Европейския съюз, че Румъния се отдалечава от демократичните принципи.
 
Боричканията на политическия елит идват в момент, в който трябва да се финализират преговорите с МВФ за крайно необходима финансова помощ от 5 млрд. евро.