Над 1 000 000 души крещяха безспирно около трасето, признава колоездачът

Първият българин, който финишира в общ старт на Олимпийски игри в последните 36 години, се прибра в у нас. Данаил Петров се завърна доволен от изпълнената цел.

 

" Лично за мен целта не беше само това. Но все пак изпълнихме задачите и пристигнах на финала в първата група и само на около 40 секунди след победителя. Това е много важно за колоезденето в България, което в последните години е в тежка ситуация. Занапред вече ще търсим по-добри резултати. Все пак целта ни в Лондон - да се завърши, беше изпълнена. И то в първа група. Без травми, падания, пукане на гуми", сподели Петров.

 

Той признава, че не само 250-те километра са били трудни за преодоляване. „Най-тежкото в цялото състезание беше публиката. По трасето е имало над един милион зрители. Много е колоритно, но постоянно имаше голямо напрежение. Отвсякъде идваха звуци, викове, крясъци. Главата ти може да се пръсне", разказва впечатленията си Данаил. Петров коментира и представянето на своя съотборник Спас Гюров, който 50 километра преди финала се отказа. "Спас ще си извади поука от тази олимпиада и занапред ще е далеч по-добре. Момчето ми помагаше. Кара много добре", заяви Петров.

 

"Умората накрая си каза думата. Това беше причината да не стигна до финала. И бързото каране. 90 процента от групата са професионалисти на много високо ниво", коментира Спас Гюров. "Помагах с каквото мога на Данаил. Целта ми беше да завърша, но и много по-добри колоездачи от мен не завършиха на олимпиадата", добави той.

 

"Доволен съм. Бих казал, че и двамата ни състезатели се представиха добре. Спас е млад, още не е толкова опитен, но съм доволен и от двамата. Занапред вече имаме проект, по който ще действаме. Имаме 10-12 колоездачи, които сме набелязали за следващата олимпиада в Рио де Жанейро. Започваме работа за нея отсега, за да имаме постижение - поне да вкараме наш човек в топ 15", коментира треньорът на националния отбор Красимир Коев.