Един от задържаните е шефът на отдел "Европейски проекти" в Община Шумен...

Общински служител в Русе беше арестуван показно от полицията в града заради получаване на подкуп. Началникът на отдел "Паркинги" е получил 100 английски паунда от негова подчинена с обещанието, че ще повлияе на митничар да и върне задържания автомобил.

 

Русенските антимафиоти предприели спецакция след предварително разследване на информация за поискана сума за подкуп. Така на 26 юли митничари открили в багажника на колата на Галя Гутева - инкасатор в общинското предприятие "Комунални дейности" в Русе, нелегални кутии с цигари от неизвестни марки. Началникът й Кирилов и обещал, че срещу пари ще и помогне да си върне автомобила.

 

Задържаният е 47-годишният Кирил Кирилов - началник отдел „Паркинги”. Повдигнато му е обвинение и му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

 

Задържаният работи от два месеца в общинското предприятие. Тъй като бил с опит в сферата на сигурността от общината решили, че с назначаването му може да се пресекат неправомерни действия на служители, таксуващи автомобили.

 

Кметът на град Русе Пламен Стоилов изказа възмущението си, коментирайки, че „не може един служител на администрацията да си отваря чантата и да минава покрай друг служител и той да му пуска вътре пари”. Макар и добър работник от общината са категорични, че Кирилов е уронил престижа на предприятието. Поради тази причина трудовите договори и на двамата служители са прекратени.

 

Арестуваният в Шумен пък е шефът на отдел "Европейски проекти" в общината - Данаил Данчев. Той е отведен за разпит в сградата на Областната дирекция на МВР. 

 

Белезниците на ръцете му щракнали веднага след пресконференция в общината, на която Данчев говорил за нов спечелен проект.

 

По непотвърдена информация служителят е разпитван във връзка с подкуп, който щял да бъде даден при спечелена обществена поръчка за ремонта на стадион "Чавдар". По същия случай в понеделник следобед беше задържан главният специалист на квартал "Дивдядово" Сергей Методиев.

 

През февруари спортното министерство отпусна 140 000 лева за ремонт на стадиона. С парите трябва да се поставят седалки и да се направи ограда. Срокът за изпълнението на поръчката изтича на 30 август.

 

Репортер: Олга Василева

                      Лилия Панайотова