„Манчестър Юнайтед” стъпва на Уолстрийт с продажба на 16.7 милиона акции...

Швейцарската банка Ю Би Ес обяви, че е загубила над 350 млн. долара заради вложение в акциите на социалната мрежа Фейсбук.

 

Най- голямата европейска банка поиска компенсация, тъй като пасивът е натрупан най-вече заради техническите проблеми през първия ден на пласирането на акциите на нюйоркската борса НАСДАК.

 

В подадения иск Ю Би Ес отбелязва, че заради срива  заявките от банката за акции на Фейсбук са били отчетени няколко пъти и сега тя е собственик на значително повече акции, отколкото е планирала да придобие. Така се стигнало и до много по-големи загуби предвид факта, че стойността на книжата падна с 39% процента на акция от 18 май насам.

 

Ръководството на НАСДАК пое известна вина за технически срив и създаде компенсационен фонд от 40 млн. долара, но тази сума е близо 10 пъти по-малко, отколкото е един от първите искове, подаден от швейцарската банка.

 

В същото време най-скъпата футболна марка в света вече има цена и на Уол Стрийт. „Манчестър Юнайтед” пуска в продажба 16.7 милиона акции на стойност между 16 и 20 долара. Собствениците се надяват да попълнят сметки на клуба с 330 млн. долара, които да отидат за погасяване на огромните задължения към кредиторите.

 

Гледайте целата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.