От Института за модерна политика направиха анализ на досегашното управление на Народното събрание...

„Няма предпазна мрежа от прозрачност в законодателството. Проблемът е системен”, заявиха в „Здравей, България” от Института за модерна политика.

 

Още 2009 г. институтът въведе в свой доклад термина „сиво законодателство”, под което се имат предвид лобистките предложения. „В условия на тежка икономическа криза, в която публичният ресурс е все по-ограничен, естествено се изостря и корпоративният натиск върху парламента, когато със закон могат да се отварят или затварят едни икономически територии”, коментират експертите. Като пример беше посочена коалицията на интересни между депутатът от ГЕРБ Емил Димитров и колегата му от ДПС Камен Костадинов, чието съвместно предложение по Закона за тютюна и тютюневите изделия забрани търговията с така наречените цигарени гилзи. Това според експертите е голяма вреда на един от големите комбинати, но е в полза на частния „Булгартабак”.

 

В оспорвания Закон за горите също има лобистки интереси, заявиха от института. Става дума за дивечовъдните стопанства и наемната цена, която се плаща от частните стопанства, която държавата трябва да им върне за поддръжка под определена форма. Предложението е било внесено отново от Емил Димитров, като идентично такова е излязло и от депутата от ДПС Петя Раева.

 

Продължават и непрозрачните назначения в парламента. Сред тях са избор на членове на Комисията за финансов надзор и тази  за защита от дискриминация, избирането на председателя на Икономическия и социален съвет, управителя на Здравната каса. При назначаването на тези позиции липсва всякакво участие на граждански структури или медии, които не позволява да се провери интегритета на издигнатите кандидатури. „Това е една голяма слабост в работата на парламента”, категорични бяха от института.

 

От началото на тази година има промяна главно в две посоки. От института са отбелязали съществен напредък в законодателството в областта на правата на човека. Един от законопроектите беше приет със Закона за съдебната власт, който дава правото на оплакване за забавена процедура по дело.

 

Институтът за модерна политика смята, че трябва да има постоянен медиен и граждански мониторинг. За тази цел всички предложения между двете четения трябва да се публикуват в интернет.

 

Тази седмица приключи деветата сесия от мандата на 41-вото народно събрание. От началото досега са приети 479 закона, взети са 458 решения.

 

Целия разговор с представителите на Института за модерна политика вижте във видеото.