Те няма да се променят през следващите три месеца...

 

От 3 август за срок от три месеца се замразяват цените на десет основни хранителни продукта в три от големите търговски вериги у нас. 
 
Според постигнатото споразумение през следващите три месеца няма да бъдат вдигани цените на продуктите от така наречената "социална кошница": хляб, кисело и прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко и свинско месо, яйца и кренвирши. 
 
Първоначално беше постигнато споразумение за задържане на цените на продуктите от български производители само с две от големите търговски вериги. Късно снощи обаче земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че и трета верига няма да променя цените за срок от три месеца. 
 
От Българската стопанска камара определиха мерките за замразяване на цените като „непазарни и неефективни”.
 
Държавата няма работа при определянето на цените на пазара, категорични бяха и водещи български икономисти.
 
Решението за замразяване на цените поставя под въпрос оцеляването на стотици малки квартални магазини. Дребни търговци определиха споразумението като картелно, а замразяването на цените - като дъмпинг.
 

В квартала, това не е просто магазин, а институция. И така вече 15 години. Горе-долу оттогава датира и постоянната клиентела.

 

Дали обаче сантиментът ще бъде достатъчен, за да задържи клиентите, ако продуктите поскъпнат?  А това се очаква съвсем скоро  заради по-високите цени на брашното,  фурната, която зарежда магазина вече над 10 години планира да увеличи цената на хляба.

 

Логично, за да не е на загуба, Енчо трябва да вдигне цената и в магазина на 1.20 лева. Няма обаче да го направи. Поне ако иска да бъде конкурентен на замразените цени във веригите.

 

Дребните търговци смятат, че това е чист дъмпинг. Големите могат да си го позволят, защото има откъде да избият загубите си. Малките – нямат такива резерви. 

 

Зад позицията, че едва ли предстоят нови поскъпвания застават и борсовите експерти.  За последните два месеца, по-високи цени на едро с 5% имат само пилешкото и яйцата.

 

А в малкото магазинче, заклетата клиентела заяви безрезервната си подкрепа и изрази съмнение в политиката на големите.

 

Репортер: Яна Николова