Вече има наложени условни присъди за насилие срещу четириноги...

 

Почти всяко бездомно куче е било прострелвано, като очевидно този вид престъпление се е превърнало в хоби за някои хора. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Стела Райчева от „Animal Rescue Sofia" – организацията, която се бори с проблема с уличните животни.
 
Коментарът дойде по повод най-пресния случай с насилие над четириноги, при който мъж от столичния квартал „Хаджи Димитър” стреля по няколко бездомни кучета на оживена улица. Минути след това едно от кучетата умира, а другото е ранено в крака. 
 
Жителите на района разказаха пред камерата на „Здравей, България”, че атакуваните животни никога не са проявявали агресия. За разлика от стрелеца, който не за първи път насочва яростта си към животни. Неколкократно той заплашвал и свои съседи, които отглеждат кучета вкъщи.
 
След инцидента свидетелите на жестокото отношение към кучетата подали жалба в 5-то РПУ с надеждата. че ще могат както те, така и кучетата да живеят спокойно в квартала. 
 
„Мъжът е задържан още снощи. Той вече признал, че е стрелял и че притежава пушка”, съобщи в студиото на „Здравей, България” началникът на Районното управление комисар Николай Василев.
 
Той припомни, че според приетите преди около година поправки в закона, убийстовот на животно е престъпление, което се наказва със затвор за срок от една до три години и глоба от 1000 до 5000 лева.
 
„До момента има издадени няколко условни присъди, което за една година не е толкова лош резултат”, коментира Явор Гечев от Фондация „Четири лапи".
 
Той подчерта, че за да се стигне и до ефективни наказания, които да спрат насилието над животни, гражданите трябва да сигнализират компетентните органи за всеки подобен случай.
 
Целия разговор по темата гледайте във видеото.