Мястото се намира под скалното образувание Лъвската глава край Приморско...

 

Екип на Нова телевизия, заедно с археологът проф. Николай Овчаров, направи уникална експедиция до втората в света пещера-утроба, която се намира под скалното образувание Лъвската глава край Приморско.
 
В студиото на „Здравей, България” репортерът Мария Цънцарова разказа, че на мястото, точно в 12.00 ч. прониква слънчев лъч, който се проектира върху една от скалите в пещерата. Според вярванията на траките това е лъчът, който опложда Земята.
 
„Лъчът доказва, че траките и в Източните Родопи, и в Странджа имат сходни вярвания, което е предположение, направено от проф. Александър Фол”, обясни Овчаров.
 
Пещерата е открито съвсем случайно от местен жител. За първи път той влязъл в пещерата още преди 15 години. Оттогава насам Димитър провеждал собствено проучване с цел да разбере повече за пещерата. Според неговите заключения там се намирала гробницата на цар Рес. 
 
Проф. Овчаров обясни ще, че за историята на мястото се носят много легенди. Според една от тях там е закопано злато, което Вълчан войвода откраднал от турците.
 
Още за експедицията гледайте в „Темата на Нова” в неделя, 5 август, след централната емисия на Новините.