Спринтьорът Оскар Писториус изпълни мечтата си и изуми света

Лондон има своя нов герой!  Оскар Писториус се превърна в първия човек в историята с два ампутирани крака, който взима участие на Олимпийски игри. Южноафриканецът се представи невероятно в бягането на 400 метра и се класира за полуфиналите  с личен рекорд за сезона от 45,44 сек. 25-годишният лекоатлет финишира втори в своята серия и измуми света.

Писториус бе допуснат до участие на Игрите след дълги дискусии дали фиброкарбоновите протези на краката не му дават предимство пред обикновените атлети. В крайна сметка той получи разрешение да се състезава наравно с останалите и по този начин изпълни мечтата си да участва на най-големия спортен форум.

Южноафриканецът е роден с липсващи подбедрици и малко преди да навърши една година е подложен на операция за отстраняване на двата крака между глезените и коленете му.

Въпреки недъга си, силата на духа му дава сили да се включи в училищните отбори по ръгби, водна топка, тенис и борба, а съдбата му помага да избере леката атлетика, след сериозна контузия в коляното по време на ръгби тренировка в края на 2003 г.

Пет по-късно, международната федерация по лека атлетика (IAAF) забрани на Писториус да участва в летните олимпийски игри в Пекин. Тогава той взе участие в параолимпиадата и спечели три златни медала - на 100, 200 и 400 метра.

През миналата година обаче Оскар даде пример на света за реализирания стремеж на човек в неравностойно положение да мери сили със здравите. На световното първенество в Дегу той стигна до полуфинал на 400 метра гладко бягане, а сега повтори това постижение и в Лондон.

Писториус вече е сред най-добрите 24 в света, които ще продължат битката за разпределението на медалите в тази дисциплина.