Новите правила влизат в сила от 1 септември...

 

От 1 септември влизат в сила нови цени за паркиране в идеалния център на столицата. Той ще бъде разделен на две зони – „синя” и „зелена”.
 
„Зелената” ще ни струва по 1 лев на час с възможност за SMS-плащане на номер 1303. В нея автомобилът ще има право да остане на мястото за четири часа.
 
„Синята зона” ще бъде по-скъпа - по 2 лева на час и възможност за престой на автомобила до два часа. И в нея ще можем да плащаме както с талони, така и със SMS на номер 1302. Новото тук, е че ако паркираме в „синя зона” в събота също ще трябва да плащаме, но до 14.00  часа.
 
И двата ринга на зоните ще бъдат маркирани с нови пътни знаци.
 
От първия ден на септември паркирането в централната градска част между булевардите „Тодор Александров”, „Дондуков”, „Васил Левски”, „Скобелев” и „Христо Ботев” вече ще бъде в „синя зона”. 
 
„Зелената зона” ще обхваща периферията на идеалния център.
 
 За хората, които живеят в една от двете зони, ще има също нови условия. Те ще могат да плащат по 15 лева на месец, ако живеят в „синя зона”, или 150 лева за цялата година. В „зелената зона” таксата на месец ще бъде 10 лева или 100 на година.
 
Тройно по-скъпо ще бъде при регистриран на същия адрес в „синя зона” втори автомобил – 450 лева, а в „зелена” -300.
 
Преди дни започна приемането на заявления за така наречените винетни стикери за хората, които живеят в центъра. Те ще имат право да паркират в по-голям периметър от четири преки, но това не им гарантира, че ще има свободно паркомясто.
 
Репортер: Мария Димитрова