Сразихме Италия с 3:0 и спечелихме групата

 България постигна нова впечатляваща победа на олимпийския турнир по волейбол. Националните ни бяха фантастични срещу Италия в прекия двубой за определяне на първенеца в групата. До този решителен момент се стигна, след сензационната загуба на Полша срещу Австрия с 1:3.


Селекционерът Найден Найденов започна мача с Цветан Соколов на поста диагонал на разпределителя, а капитанът Владимир Николов остана извън стартовата шестица. Николай Николов пък бе предпочетен в центъра пред Теодор Тодоров.


Двубоят започна с превъзходство на италианците, които водеха с 8:6 точки при първото техническо прекъсване. България обаче мигновено изравни резултата, а след това нито един от двата отбора не позволи на съперника си да се откъсне напред в резултата. Играта вървеше точка за точка до 20:20, когато с атака на Соколов и ас на Виктор Йосифов, българите поведоха с две точки. Преднината ни бе задържана до 24:22, но Италия успя да изравни след добра атака и директна точка от начален удар на Михал Ласко. Последва и пълен обрат, след който националите ни трябваше в критични ситуации да спасяват три геймбола. С невероятни отигравания на Тодор Алексиев в ключови моменти обаче, при шестата си възможност, тимът ни спечели  драматично с 32:30!

 

Втората част отново започна с по-добра игра на Италия, но за пореден път в труден момент, българите показаха невероятна воля за победа. Обратът бе налице още при първото техническо прекъсване, а след като „адзурите” изравниха при 11:11, Найден Найденов взе прекъсване. То даде ефект и след великолепна серия от пет поредни точки , отборът ни поведе с 16:11.

Авансът ни бе задържан с постоянно представяне до края на гейма за крайното 25:20.

 

С прекрасно настроение, българите продължиха с увереното си представяне. С хладнокръвна и търпелива игра, националите ни изчакаха момента си в края на третата част, когато поведохме с 20:17. Последва нова порция от силни атаки и заслужен триумф с 25:19 и 3:0 гейма!