Страната ни се стреми да постигне най-високите стандарти за води на плажа

„През последните години се направи много за улавяне на отпадъчните води, които се изливат в Черно море. Не можем да си представим, че ще развиваме турзизъм без тези съоръжения”, сподели за „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

 

Само за последната година стартираха проекти в четири от най-големите курорти. Това са Слънчев бряг,  Созопол, Албена и Златни пясъци. Всички места са с осигурени средства и в момента са в различна фаза на изпълнение.

 

Почти навсякъде по Черноморието ни водата отговаря на изискванията на европейските стандарти за плажни води. Има постоянен контрол, който следи за спазването на тези изисквания, категорична беше Караджова.

 

Както всяка година в разгара на летния сезон хиляди турсити се стичат по родното Черноморие. Созопол е една от предпочитаните за летовниците дестинации, която освен с голям поток туристи вече може да се похвали и с проект за изграждане на пречиствателна станция.

 

Проблемът с отпадните води тук съществува от години. Благодарение на станцията близо 22 хил. души – жители и посетители на крайморския град, ще бъдат обслужвани от рехабилитираната канализационна мрежа. Близо шест хиляди домакинства ще се присъединят към нова водоснабдителна мрежа.

 

Стойността на проекта  е за над 75 млн. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда”, а самата станция трябва да бъде завършена в края на 2014 г. Така освен с история, Созопол ще може да привлича летовниците и с екологично чистите си води.

 

България заедно със страните, граничещи с Черно море, са се обединили в така наречената Черноморска конвенция, която цели опазването на големия воден басейн. Страната ни спазва всички поети ангажименти, заяви министър Караджова.

 

Очаква се днес да бъде посписан договора за пречиствателната станция, която ще обслужва Слънчев бряг, Радва и Несебър. Предвижда се тя да преработва над 9 млн. м3 отпадни води годишно.

 

„Нашата цел е да стигнем до така наречените препоръчителни, най-високи екологични стандарти за води на плажа. Това е постижимо”, сподели министърът.

 

Целия разговор с министър на околната среда и водите Нона Караджова гледайте във видеото.