Унизихме Германия с 3:0

Българският национален отбор по волейбол продължи да пише история на Игрите в Лондон. "Лъвовете" демонстрираха поредната си брилянтна игра и без да оставят нито капка в превъзходството си, нокаутираха Германия с 3:0 гейма само за 71 минути игра. Националите се класираха по категоричен начин на полуфиналите и за първи път от 32 години насам са сред четирите най-добри отбора на Олимпийски игри!

Българите започнаха отлично мача със серия от пет безответни точки. Преднината ни бе задържана до второто техническо прекъсване при 16:11, а с търпелива и разнообразна игра геймът бе затворен с 25:20.

Германия опита бързо да обърне развоя на мача и с изключително силен начален удар на лидера си Георг Грьоцер поведе с 4:2. Националите ни обаче бързо заличиха пасива си и постепенно наложиха своя контрол с хубав сервис и чудесни изпълнения в атака. В опит да промени представянето на тима си, Витал Хайнен реагира с включване на разпределителя Симон Тишер останал изненадващо извън стартовата шестица за сметка на Лукаш Кампа. Този ход не се оказа ефективен и България продължи тоталната си доминация. Единична блокада на Николай Николов срещу Маркус Бьоме вдъхнови тима ни, който направи впечатляваща поредица от шест поредни точки, за да спечели втората част с убедителното 25:16.

Успехът даде нужното спокойствие на състезателите на Найден Найденов, а феноменалните изяви на Цветан Соколов ни донесоха бързо преднина от 8:4 в третия гейм. Диагоналът бе в основата на победата с безпощадните си атаки, а невероятната игра на Теодор Салпаров в защита и на посрещане, изключителните атаки на опитния Тодор Алексиев и мъдрите решения на разпределителя Георги Братоев бяха определящи за триумфа. 25:14 и 3:0 гейма!

Най-резултатен за успеха за пореден път бе Цветан Соколов. Той завърши мача с 22 точки в актива си, а Тодор Алексиев реализира 11. Изключително силен мач записа и Николай Николов, който също отбеляза 11 точки, 4 от тях от блокада.

Така тимът ни се класира на полуфиналите на турнира, където в петък от 17:00 българско време ще се изправи срещу Русия. "Сборная" разби Полша с 3:0, а идентични бяха резултатите и в другите четвъртфинали. Италия изуми всички специалисти с 3:0 срещу олимпийския шампион САЩ и в спор за място на финала ще играе с Бразилия. "Селесао" пък нямаше никакви проблеми срещу Аржентина и също победи с категоричното 3:0.