А в неделя репортерът Надя Ганчева ще тръгне по следите на българските пирати.

Събота, 11 август, 19.30 ч.
Тема: По стъпките на Орфей
Автор: Живко Константинов
Оператор: Цоньо Данчев

 

Родопската песен е като планината – широка, спокойна, тъжна, събрала в себе си усещане за вечност и душите на хиляди хора.Именно под звуците на родопската музика ще премине съботното издание на „Темата на Нова”. Авторът Живко Константинов ще отведе зрителите в село Гела – едно от местата с най-силна енергия, дало началото на мелодии от вълшебната лира на Орфей и смятано за родното място на древния певец и поет.

 

Репортерът на Нова ТВ ще ни срещне и с хората, които идват тук – те са от всички краища на света – САЩ, Мексико, Япония... Привлечени са именно от родопската песен и традиционното гайдарско надсвирване, което се провежда в местността Илинден всяка година. Тук всички те стават свидетели на кръшни хора, песни и гайдарски мелодии, откриват магията на най-популярния български инструмент и осъзнават богатството на родния фолклор. Не задават въпроси, обичат и харесват без причина.

 

За хубавата българска музика, вечното българско чувство и родопската гайда, която винаги свири от сърцето – „Темата на Нова” събота /11 август/, 19.30 ч.


Неделя, 12 август, 19.30 ч.
Тема: По следите на българските пирати
Автор: Надя Ганчева
Оператор: Димитър Василев

 

По родните брегове все още живеят легенди за страховити пирати. Хората там разказват за заровени съкровища и забравени богатства, помнят местата, спечелили си славата на едни от най-страшните разбойнически свърталища.В неделното издание на „Темата на Нова” репортерът Надя Ганчева ще тръгне именно по следите на българските пирати.

 

Журналистката ще срещне зрителите с последните морски мохикани и разказвачи, зарекли се историята по тези земи никога да не бъде забравена. Пред камерата на Нова ТВ те ще разкажат за някогашните пиратски нападения, извършвани по родното Черноморие, ще ни отведат до най-голямото пиратско свърталище у нас и до скрити пещери, приютявали някога едни от най-опасните пирати.

 

Къде първо възниква пиратството? Каква е разликата между пират, морски разбойник и лазите? Каква е историята на известния морски разбойник Джафер и какви тайни още крият морските ни градове – „Темата на Нова” в неделя /12 август/ от 19.30 ч.