Достойно представяне, но загуба с 1:3

Българските национали по волейбол загубиха от Русия с 1:3 гейма в полуфиналния турнир на Олимпиадата. Въпреки поражението, тимът ни се представи изключително достойно и бе само на малка крачка от класиране на финал на Игрите отново след 32 години.

 

Българите започнаха отлично мача, като със спокойна и постоянна игра, поведоха с 8:5 точки. Авансът от три точки бе задържан до второто техническо прекъсване, като непосредствено след него, тимът ни дори увеличи преднината си на 17:13. В този момент настъпи ключовият момент в първия гейм – опитният Сергей Тетюхин застана на сервис и Русия изравни резултата - 17:17. Това вдъхна увереност на съперника ни, който увеличи още силата на своя начален удар, разколебавайки българското посрещане. Две спорни отсъждания на първия съдия от Китай Нинг Ванг при резултат от 19:18 за националите ни, също повлия на представянето им. След серия от грешки „Сборная” спечели гейма с 25:21.

 

Началото на втората част бе кошмарно за българите, които нарушиха изцяло ритъма си на игра. Мощните сервиси на Русия объркаха тотално отбора ни и само за броени минути съперникът ни вече водеше с 11:2. Найден Найденов реагира със смени в опит да промени развоя на срещата. Цветан Соколов отстъпи мястото си на капитана Владимир Николов, разколебаният Тодор Алексиев бе сменен от Валентин Братоев, а Теодор Тодоров зае позицията на Николай Николов в центъра. Това донесе свеж полъх в играта ни и след няколко чудесни отигравания на блестящия в мача Тодор Скримов, намалихме пасива си само на четири точки – 10:14. Много бързо обаче руснаците си върнаха инициативата и с лекота стигнаха до успеха с 25:15.

 

В началото на третия гейм на игрището се завърнаха всички титуляри, които показаха невероятна амбиция да направят невъзможното и да обърнат срещата. Чудесните атаки на Тодор Скримов продължиха, а блокадата ни заработи на познатото високо ниво. България поведе с 13:10 и контролираше играта, но в края на гейма Русия успя да изравни и дори да поведе с една точка. Последваха няколко критични ситуации, в които момчетата на Найден Найденов показаха здрава психика. При 23:23 на начален удар се появи Владо Николов. Грешно отсъждане на съдията на линията при атака на Максим Михайлов и ас на капитана ни, донесе драматичния успех с 25:23.

 

Това донесе импулс в тима ни, който продължи да диктува случващото се на игрището. Преднината ни от 8:5 при първото техническо прекъсване обаче бе заличена при второто, когато Русия вече водеше с две точки. Въпреки това, българите не се предадоха и за пореден път в турнира демонстрираха непоколебимия си дух. За съжаление обаче това се оказа недостатъчно. Спасихме първия мачбол, но при втория руснаците триумфираха – 25:23 и 3:1 гейма.

 

В неделя България ще играе в спор за бронзовите медали срещу Бразилия или Италия. Полуфиналът между двата тима е по-късно тази вечер.