Какво си спомня Йорданка Благоева - първата българка със световна титла на висок скок...


Йорданка Благоева е първата българка със световен рекорд по лека атлетика в дисциплината висок скок. В разгара на Олимпийските игри в Лондон се срещнахме с нея, за да се върнем към игрите преди 40 години - през 1972-ра, когато тя печели златен медал.

Йорданка Благоева често се връща към този момент. Радостта й от олимпийското злато обаче, трае кратко. Точно 17 секунди.

„След като преодолях 190 сантиметра, отидох – започнах да се обличам и след 17 секунди летвата падна. Година след това ми подсказаха, че немски журналист е ритнал стойката и така германката стана първа, а аз станах втора”, разказва Йорданка Благоева.

Благоева е участвала в четири олимпийски игри, от които носи на България само високи отличия. Успехите и медали обаче струват скъпо.

„Може би най-тежкият момент е 95-та година, декември, когато беше първото спортно първенство по спортна аеробика. Баща ми беше на смъртно легло, но така бяха нещата – аз трябваше да пътувам с българския отбор”, спомня си Йорданка Благоева.

„Никога няма да забравя неговите думи – „Дъще, дъще, не се ли напътува по света?”, и когато се върнахме, два дни след това той почина”, допълва спортистката, за която това си остава лична болка.

Благоева е носител и на медал за принос към световната лека атлетика. След 40 години изтощителни тренировки на стадиона и днес не пропуска олимпиада, макар и вече само пред  телевизора.

Повече гледайте във видеото.