На язовирите трябва да внимаваме за ями, тинесто дъно и рязка смяна в температурата


Прохладата може да бъде опасна, ако я търсим на неподходящите места. По данни на Българския червен кръст над 80% от случаите на удавяния до края на юли тази година са във вътрешни водоеми, а не в морето.

От началото на годината 44 души са намерили смъртта си във водите на реки, а 33 – в язовири и напоителни канали. Всъщност, плуването в реките у нас е забранено, а що се отнася до язовирите -  влизането на хора е позволено от здравните власти единствено на три места в цялата страна- това са съоръженията Кърджали и Студен кладенец, както и  язовир Пчелина, край Разград.

И макар по закон нарушителите на забраната да подлежат на глоба от 100 до 2000 лева, това съвсем не спира желаещите да се разхладят във водоемите.

За семейството на Здравко и Анета, дилемата язовир или басейн съвсем не е на дневен ред.

„Басейн не бих предпочел пред природата и естествения водоем”, обяснява Здравко. Той разказа, че двамата с Анета се къпят във водата. Признава, че опасност съществува, но заради това се разхлаждат само в плиткото.

Първият важен урок, който дадоха специалистите е: Не трябва да надценяваме способностите си.

Антон Георгиев, който е специалист по водно спасяване в БЧК, обясни, че най-опасното място в язовира е в близост до язовирната стена, защото можем да се окажем в опасен водовъртеж, ако докато се къпем от стената бъде изпусната вода.

Ако въпреки забранителните табели и предупрежденията на специалистите решим да се разхладим в язовира, първото нещо, за което трябва да внимаваме е рязкото спадане на дъното.

В случай, че попаднем в дънна няма, вместо да се опитваме да  излезем с плуване от дълбокото, просто трябва да отскочим от дъното й. Така шансът отново да се озовем в близката плитчина е най-голям..

Другата опасност, която крият язовирите е тинестото дъно. В него можем да затънем или да се оплетем и в клони или други растения, които изобилсват по дъното на язовирите.

„Когато се е заплел в някакви водорасли, може да легне по гръб само и с леки движения на краката да се придвижи към мястото, където вече ги няма тези неща”, съветват специалистите по водно спасяване.

Още съвети за това как да се справим със схващания, настъпили заради студената вода – гледайте във видеото.

От какво да се пазим, ако се къпем в река - гледайте в утрешната  емисия на Новините на Нова.

Репортер: Яна Николова