Според лекарите това ще стане, ако се приеме твърдото бюджетиране на Здравната каса

„Предложението на Касата води до едно твърдо бюджетиране в здравеопазването, тоест връщаме нещата с години назад”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов в студиото на „Здравей, България”.

 

От БЛС имат доста критики към формирането на прогнозните обеми и дейности на Здравната каса за следващата година. Становището на лекарите ще бъде изразено в писмо, което се предвижда да бъде внесено до надзора на Касата днес.

 

Лекарите коментираха, че по принцип статистиката може да ориентира горе-долу за броя на пациентите, които са преминали по вид заболявания в страната, но това не означава, че няма да има и 101-ви пациент.

 

„Това за нас е едно недоразумение и не трябва да се случва по този начин, по който е заложено”, категоричен беше Йорданов. Според предложението на НЗОК всяка болница, клиника и дори отделение ще приема определен брой пациенти, а този болен, който е над лимита, трябва да бъде прехвърлен в друга или да остане в листата на чакащите. Така лечебното заведение, което е търговско дружество, ще загуби прихода, идващ по клиничната пътека, смятат лекарите.

 

Другото нередно нещо е залагането на отчети, които не касаят въобще Касата, коментира още Йорданов.

 

От Българска пациентска организация също смятат, че сега действащата методика се е изчерпала. Най-важното нещо, което е важно за всеки болен, е да има осигурен достъп до лечение и „това трябва да се гарантира с тази методика”, коментира председателят на огранизацията д-р Станимир Хасърджиев.Трябва да има и повече публичност и прозрачност при разходването на публичните средства, добави още той.

 

„Не може с най-малките средства на пациент от цяла Европа, изразходвани за здравеопазване, ние да искаме най-доброто”, заяви д-р Йорданов. „Доброто лечение на пациента, това, което той иска да получи, съвременното и на ниво здравеопазване, струва пари”, допълни още той.

 

От Съюза изпращат и писмо до здравния министър Десислава Атанасова, с което искат да бъде подложен на гласуване бюджетът на Здравната каса.

 

Целия разговор гледайте във видеото.