Това прогнозира земеделският министър Мирослав Найденовза Нова ТВ

Предстои поскъпване на хляба, млечните и месните продукти. Прогнозата е на министъра на земеделието Мирослав Найденов, която той направи в сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България”.

 

Ценовият шок, според министъра, е следствие от лошата реколта на царевицата, която се очаква да бъде с 40% по-малко от миналата година. Това от своя страна ще се отрази на цената на фуражите, с които се изхранват животните.

 

„Това ще доведе до поскъпване на фуражите, което след това по веригата ще повлече месото, млечните продукти”, обясни земеделският министър.

По негови думи, създаването на кошница от 10 хранителни продукта, чиито цени да не се повишават в продължение на три месеца, е помощ за най-уязвимите социални групи.

Според него рестриктивната мярка не е наложено от управляващите замразяване, тъй като търговските вериги сами предложили да запазят цените без промяна. След изтичането на тримесечния срок е възможно поевтиняване, но за много ограничен брой продукти.

Междувременно търговци на зърно у нас укриват ДДС в размер на десетки милиони лева. Данните са резултат от проверките на Национална агенция за приходите.

„Цифрата може и да е над 100. Затова вече започнахме една мащабна проверка и проверяваме всички по веригата”, обясни министър Найденов.

По данни на МВР за миналата година около 30 на сто от търговията на зърно в България е в сивия сектор.

Още по темата – във видеото.