Според легендарния волейболист трябва да се инвестира първо в училищния спорт

България няма спортисти на високо ниво, които да тренират на базите. Това заяви в студиото на „Здравей, Бълагрия” волейболната легенда Пламен Константинов.

 

„Според мен реалната инвестиция трябва да бъде първо в училищния спорт”, коментира спортистът. Според него децата трябва да бъдат грабнати от спорта още тогава, а не да бъдат привличани предимно от спортни клубове, където отиват предимно такива с финансови възможности. Всяко училище трябва да има добра спорта база. „Аз съм „за” за изваждане на спорта от часовете”, заяви бившият волейболиста, който предпожи идеята часовете по физическо възпитание да бъдат преди или след учебния ден.

 

„Следващите ръководители на спорта трябва да се жертват”, допълни Константинов. „Всяко едно правителство – и предишното и сегашното, има някаква политика, която следва. Мисля, че предишните управляващи се отнасяха много несериозно към спорта. Единствен интерес беше тотото тогава”, заяви Константинов по повод упреците на ДСБ, че сегашното спортно министерство трябва да бъде закрито, защото родният спорт е управляван от мутри.

 

За волейболните ни национали, които станаха четвъртите най-добри на Олимпиада в Лондон, Константинов заяви, че момчетата са били амбицирани да докажат, че „без всеки този отбор може да играе”. Дали тимът ни щеше да стигне по-напред и да грабане медал, ако Матей Казийски не беше напуснал отбора, спортистът коментира, че такъв играч може да промени посоката на игра на целия тим, но все пак това е въпрос, на който няма точен отговор.

 

„Въпросът е не само да се изкачиш някъде, а да се задържищ”, допълни Константинов. Според него следващите години са много важни за отбора, който трябва да задържи нивото, което сега постигна.

 

Какво още коментира Пламен Константинов - може да разберете, като гледате видеото.