Междувременно шофьорите не се презапасяват с гориво

Прогнозата за поредно поскъпване на горивата от следващата седмица не накара шофьорите да се презапасяват.

Заради галопиращите цени, обаче, от таксиметровите компании обмислят да повишат цените си с около 20 стотинки и дневната тарифа да стане почти 80 стотинки на километър. От автобусния бранш изчислиха, че ако горивото надскочи 2.80 лева, ще поскъпнат и билетите за междуградските превози.

От петролния бранш очакват следващият скок да е с 3 стотинки и да се случи до вторник. При цени от 2.72 – 2.74 лв. за литър бензин, това означава, че горивото още следващата седмица ще е с 1-2 стотинки под критичните 2.80 лева.  

Въпреки прогнозите за повишаване на цените на горивата от следващата седмица,  проверката на Нова ТВ показа, че бензиностанциите са почти пусти.

Таксиметровите шофьори признават, че работят над 12 часа дневно, за да успеят да наваксат постоянното увеличение на цените. Според някои цената на таксито трябва да бъде поне 1 лев на километър. Сега е около 60 стотинки.

Председателят на асоциацията на автобусните превози Ивайло Константинов изчислява, че е достигната точката, когато всеки процент повишение в цената на горивото веднага ще се отрази и на билетите.

„Всички възможни луфтове като печалба и разходи за амортизация вече са обрани и оттук натам това, което ще се случва, е автоматично повишението на цената на горивото ще се отразява в цената на крайното предлагане”, обясни Ивайло Константинов.

При цена на горивото 2.90 лева, билетът от София до Варна, който в момента варира между 30 и 35 лева, ще струва с 2 лева повече.

Министърът на транспорта Александър Московски се отказа от първоначално обявената идея България да иска от Брюксел разрешение да намалим акцизите за горивата. Сега се надява, че Еврокомисията ще намали акцизните прагове за всички.

„Може би като цяло Европа ще излезе с общо становище, защото по единично държавите едва ли биха могли да направят кой знае какво”, допълни министър Московски.

Как превозвачите гледат на обясненията на петролните компании, че международните проблеми около Иран са виновни за цените на горивата и още подробности по темата – във видеото.

Репортер: Нели Тодорова
 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си