Испански полицаи ще дойдат в България, за да довършат разследването за трафика на наркотици

Българските моряци ще бъдат съдени от специализирания съд в Испания. Операция „Спартан”, свързана с кокаиновата афера още не е приключила. Това обявиха министрите на вътрешните работи на Испания и България.

След срещата им снощи стана ясно, че испански полицаи ще дойдат в България, за да довършат разследването за трафика на наркотици.

Седмица след провеждането на операция „Спартан” и ареста на повече от 30 души от кораба „Свети Николай”, все още нито един представител на българските власти не се е срещал лично със задържаните моряци. Затова и не е ясно дали някой от тях е дал информация за трафика на 3 тона кокаин.

По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, българите сами трябва да си помогнат.

„Корабът е тръгнал от Гана към Венецуела, където са натоварени трите тона кокаин между 20 и 24 юли, след което под ръководството на българският капитан, корабът „Свети Николай” стига до бреговете на Испания, където е трябвало да разтовари”, обясни испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас.

Испанският вътрешен министър заяви, че всички 21 задържани българи са в ареста в град Кадис и ще бъдат съдени в Специализирания наказателен съд в Испания.

Министър Цветанов допълни, че испанските му колеги са били силно изненадани от факта, че арестуваните в България Руслан Колев и Дойчин Дойчев са били освободени от съда. Според него доказателствата за тяхната съпричастност към трафика на кокаина са достатъчни.

Операция „Спартан” обаче продължава, подчертаха двамата министри и заявиха, че съвсем скоро е възможно да има още арести на хора, които са участвали в престъпната схема за трафик на дрога.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Надя Ганчева