Съдиите трябва да вземат крайно решение дали Брейвик може да носи наказателна отговорност за деянията си или не

В Норвегия на 24-ти август трябва да бъде произнесена присъдата на екстремиста Андерс Брейвик, който уби 77 души при две атаки в столицата Осло и на остров Ютьоя преди малко повече от година.

Основният въпрос е дали магистратите ще определят терориста като вменяем и ще го пратят в затвора или ще преценят, че трябва да бъде настанен в психиатрично заведение.
    
Виновността на извършителя на най-кървавите нападения в Норвегия от Втората световна война насам е несъмнена и в центъра на съдебния процес срещу Брейвик, беше не тя, а въпросът за психичното му здраве.

Първоначалната съдебна психиатрична оценка определи убиецът като параноиден шизофреник, но последвалата повторна експертиза отмени тази диагноза, посочвайки 33-годишния екстремист като вменяем.

Днес петимата съдии от първоинстанционния съд в Осло трябва да вземат крайно решение дали Брейвик може да носи наказателна отговорност за деянията си или не. В зависимост от това решение той може да бъде въдворен в психиатрична клиника потенциално до живот или да получи максималната в Норвегия присъда от 21 години затвор, която може да бъде удължавана неограничено, ако се сметне, че престъпникът е опасен.

На 22-ри август преди година крайнодесният екстремист уби 77 души – 8 при бомбен атентат срещу сградата на правителството в Осло и още 69, които разстреля в летен лагер на младежката организация на управляващата Работническа партия на остров Ютьоя. Макар да признава фактите, Брейвик твърди, че е невинен, тъй като действал, за да защити Норвегия от мултикултурализма, намиращ според него подходяща почва у  младежите, станали негова жертва.