Церемонията се проведе в Софийската синагога...

В централната Софийска синагога се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите от атентата в Бургас. На нея присъстваха семействата на всички загинали, президентът Росен Плевнелиев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и вицепремиерът на Израел Моше Аялон.


При засилени мерки за сигурност на 27-ми август в София пристигнаха роднините на жертвите от атентата. Те бяха посрещнати от посланика на Израел у нас и представители на организацията на евреите в България – „Шалом”.

На среща в израелското посолство те обясниха, че не винят България, въпреки че мерките за сигурност на летището в Бургас не са били достатъчни. Това, което ги е довело тук, е споменът за близките, който никога няма да изчезне. И все пак, скърбящите израелци заявиха, че се наддяват присъствието им на днешната церемония да им помогне да затворят тази тъжна страница от живота си.

Всички се обединиха около становището, че каквато и кауза да преследва даден човек, то тя не бива да коства невинни животи.

 

Президентът Плевнелиев обяви, че до 15 септември се очаква подробен отчет на това докъде е стигнало разследването в Бургас.
 
Държавният глава добави още, че България прави всичко възможно за разкриване на виновните. 
 

Какво са разказали преживелите атентата на "Сарафово" пред служителите на неправителствената израелска организация НАТАЛ, която помага на жертвите на терора и войната - вижте във видеото.

 

Репортер: Марина Цекова