Земеделският министър Мирослав Найденов очаква от това да влязат 80 млн. лева в бюджета

Близо 80 милиона лева свежи пари се очаква да влязат в бюджета след продажбата на 154 хил. декара от държавния поземлен фонд. Това съобщи в Добрич земеделският министър Мирослав Найденов. Той посочи, че в предстоящите търгове за продажба чрез поименни компенсаторни бонове се пускат само свободни държавни терени и в тях могат да участват всички собственици на бонове.

„Поименните компесаторни бонове са издадени на земеделски собственици, на които държавата не е успяла да върне земята. Тоест при тази реституция те са били ощетени и емитирайки тези бонове се е смятало, че по този начин се компенсират. Това е станало преди повече от 10 години, така че тогава управляващите са взели това решение и в Закона за ползване на земеделската земя е разписано, че министърът на земеделието организира търгове”, каза Найденов.

Те ще се проведат след месец от областните дирекции по земеделие, а Найденов се ангажира лично да следи за тяхната прозрачност и равните възможности за участие на всички собственици на бонове.

Позицията на производители и земеделски стопани – вижте във видеото.