Ирена Соколова от ГЕРБ пък каза, че учителите получават по 1000 лева заплата

Сред обявите за работа, публикувани на сайта на Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика, има две отделни, които съпоставени една до друга създават провокация. Едната е за учител с обявена заплата 293 лева, а другата за хигиенист, със заплата 310 лева.

„По този начин съпоставени, наистина изглежда парадоксално”, каза Ирена Соколова, депутат от ГЕРБ и член на Комисията по образование в НС. Тя обаче уточни, че според нея тук става дума за обява за непълен работен ден. Проверката на екипа на „Здравей, България” показа, че става въпрос за обява за пълен работен ден за учител по история.

Соколова каза, че в крайна сметка директорите на училищата решават как да си разпределят бюджетите и на кой служител колко пари да дадат.

Интелектуалният труд в България, особено в момента, въобще не се цени”, каза проф. Ваня Добрева, депутат от „Коалиция за България и също член на образователната комисия. „Да не говоря за Българска академия на науките, където нещата са още по-трагични”, допълни Добрева по повод възнагражденията на хора, които са инвестирали време и средства в това да се образоват на по-високо ниво.  

„Средната работна заплата в училище е 720 лева и го казвам отговорно”, каза Соколова. „Заплатата, която получават учителите, е 1000 лева”, допълни тя.

От друга страна, вместо върху възнагражденията на учителите, проф. Добрева се фокусира върху темата за средната възраст на преподавателите у нас.

Няма млади учители”, каза тя. „Масата учители са във възрастовата група 54-59 години, особено в детските градини. Какво означава това? Това означава, че до 5-10 години ще трябва да си внасяме учители.” Тя допълни, че информацията от неправителствени организации, както и от висшите училища и от БАН води до извода, че най-вероятно ще трябва да си внасяме и учени.

 

Соколова обясни, че заплатите ще се повишат и пари ще се вложат в образованието, когато цялостната система и среда се реформира и култивира. Проф. Добрева допълни обаче, че сравнено с България, в Европейския съюз няма държава-членка, която да отделя по-малко пари за образование.



Целият разговор по темата – вижте във видеото.