Все повече са и децата, решили да започнат курс по ветроходство

За да се управлява една ветроходна яхта трябват умения и завършен курс за капитанско право. Опитът в морето и познанията по метеорология са също задължителни. Това споделиха пред камерите на „Здравей, България” от морския клуб в Балчик.

 

Уменията, които трябва да придобие един ветроходец, са свързани с познанията за вятъра и неговата посока, за да знае той в кой момент и как да предприеме курса. За по-далечни плавания е препоръчително яхтата да има автопилот, съветват капитаните. Информационните уреди за дълбочина, скорост и температура на водата, както и за посока и сила на вятъра трябва да са винаги в изправност.

 

Освен капитанът е необходимо и опитен моряк, наречен юнга, да бъде също на борда. Когато се предприема далечно плаване, човек трябва да е сигурен в себе си и да има нужните екипировка и запази, съветват опитните ветроходци.

 

При излизане от яхтената марина се подава информация на граничната полиция за броя пасажери на борда и посоката, която е предприета. Така при необходимост те могат да окажат нужното съдействие по-лесно и бързо. Такава е и международната практика.

 

За радост на любителите, а и на професионалистите много помага община Балчик. Все повече са и децата, които искат да запишат ветроходен курс.

 

Всички съвети от ветроходните капитани може да разберете като гледате видеото.

 

Репортер: Нина Димитрова