Това обеща в ефира на "Здравей, България" социалният министър Тотю Младенов

Още от следващата година се очаква да има покачване на доходите, в това число и на пенсиите в цялата страна, съобщи  в „Здравей, България” социалният министър Тотю Младенов.

 

По-голямата заетост пък ще стане факт благодарение на европейските програми. С поне 7.6% ще бъдат увеличени пенсиите на всички възрастни хора, добави социалният министър. Колко обаче ще се увеличи максималният осигурителен праг, който заплащат трудещите се, все още не е ясно, тъй като „това е въпрос на дебати на експертно ниво”, заяви Младенов.

 

Минималната работна заплата от следващата година ще бъде увеличена с 20 лева и така ще достигне 310 лева. Тази тенденция вероятно ще се запази и през следващите години, заяви министърът. „Ако темповете на производителността на труда бъдат по-добри, тогава и увеличението на тази заплата ще бъде по-добро”, допълни той. Все още обаче остават 16-17% от българите, които живеят под прага на бедността, сподели Младенов.

 

Оттук нататък следва мобилизация на усилия, хора, държавни институции и бизнес, „за да си направим държавата привлекателна за младите хора, а не те да ходят в чужбина”, заяви Младенов.

 

„Една от най-големите ценности на Европейския съюз е да може хората, включително и младите, да могат да учат, да живеят и да работят, където поискат”. Така социалният министър обясни емигрирането на над 25 хил. младежи годишно от страната ни. Той добави, че през последните години министерството е активен посредник между български студенти в чужбина и големи международни компании, опериращи в България. Така ведомството се опитва да стимулира младежите да се завръщат в страната, където ще имат възможности за реализация.

 

Държавата заплаща на редица компании, за да могат да наемат стажанти и млади специалисти на работа, допълни Младенов. До края на тази година над 10 хил. млади хора ще започнат работа по различните схеми на Оперативна програма "Човешки ресурси".

 

Целия разговор със социалния министър Тотю Младенов гледайте във видеото.