Вижте и разказ за първия български пилот Симеон Петров

Летището във Варна целогодишно приема стотици посетители, но най-големият трафик, който поема, е през летния сезон заради туристическия наплив. Към момента са обслужени 960 хил. пътници., похвалиха се от летището пред камерата на „Здравей, България”.

 

Само за последния ден на август има 117 полета, на чиито борд има близо 17 хил. пасажери. Най-труден остава контролът, споделят от летището. Правилата за сигурност и безопасност са строго стандартизирани, допълват още. След терористичния акт на бургаското летище мерките за сигурност са засилени. Въпреки това служителите се стремят да не притесняват пътуващите и да са максимално бързи с проверките.

 

Излитането на самолетите от варненското летище  върна и спомена за първия български пилот, получил свидетелство за управление на самолет – Симеон Петров, пази неговата внучка. Весела Петрова не познава дядо си, но от дете е слушала разказите на баща си.

 

През 1912 г. Симеон Петров кандидатства за школата на Луи Блерьо във Франция.  Българинът държи редица тежки изпити. На всички изкарва отличен.

 

На 26 август същата година в София кипи подготовка за първия полет над родна земя, осъществен от българин. Честа се пада на именно на Симеон, когото тълпата носи на ръце.

 

По време на Междусъюзническата война Симеон Петров е единственият български пилот без повреда на самолета. Успоредно с летенето той основава и летище „Божурище”. А през следващите 14 години е и негов директор.

 

Симеон Петров създава и школа за млади летци. Участва в световните войни, измисля нов тип авиационна бомба. Издава и първите грамофонни плочи у нас.

 

Репортер: Нина Димитрова

 

Подробности вижте във видеото.