Председателят на ЕК призова българските власти да продължат реформата в съдебната система...

България получи подкрепата на Жозе Барозу за членството на страната ни в Шенгенската зона. Председателят на Европейската комисия препоръча на страните-членки да решат по-скоро този въпрос.


Според него България отговаря на всички изисквания за влизане в системата на Шенген. Все пак има и области, в които се налага още доста работа - препоръките на Барозу към българските управляващи са да продължат с реформата в съдебната система.


„Важни стъпки бяха направени, но е необходимо усилието да продължи от гледна точка на Министерския съвет, на правителството, на парламента и на институциите на съдебната власт. Много важно е какъв нов Висш съдебен съвет ще бъде избран, защото това е съдебната власт през следващите години. Същото важи и за новия главен прокурор”, заяви Барозу.


По време на откриването на втория лъч на софийското метро, премиерът Борисов пък призова жителите на столицата да мислят, че „този подземен град, който открихме, е на половината от цената за гьола в Белене”.


„Трябва да съпоставим какво можем да направим с нашите си пари през следващите години. Ние в момента водим истинска битка за 14 млрд. евро за следващия програмен период. А точно толкова сме готови да хвърлим в Белене”, коментира още Борисов.