Летците от "Крумово" разказаха за трудностите при гасенето на пламъци в гората...

Основна помощ в гасенето на десетките горски пожари у нас това лято оказват военните пилоти от авиобазата в Крумово. В потушаването на пламъците в труднодостъпните места те участват с два хеликоптера. Твърдят, че не помнят за последното десетилетие у нас да е имало толкова много горски  пожари, колкото са това лято.


Всеки един от вертолетите излита с екипаж от петима души. За първи път тази година на борда има и пожарникар. Обикновено той се качва в хеликоптера от най-близкото населено място до пожара.


„Тези хора знаят каква е тенденцията на пожара и най-опасното направление, за да можем ние точно там да им окажем помощ. Извършваме пуска там, където хем е безопасно, хем е най-ефективно. След минаването над огнището на пожара почти не е необходима намеса на наземни екипи и пожарът се потушава много бързо”, казва ген. Златко Златев, командир на 24-та авиобаза „Крумово”.


Гасенето от въздуха се извършва със системата “Бамби Бъкет“. Балонът побира три тона вода.


Рангел Рабаджиев е човекът, който следи от отворената врата на хеликоптера как огромната кофа се пълни с вода и насочва командира на вертолета къде да я изсипе.


„Аз съм очите и ушите на командира на екипажа по време на полет при гасене на пожари”, споделя Рабаджиев.


Пилотите разказват, че най-трудно е било потушаването на пламъците на Витоша и Рила, не само заради пресечения планински терен и голямата височина, но и поради липсата на водоизточници в района. Налагало се хеликоптерите да летят по 20 километра, за да стигнат до най-близкия язовир.  


В момента в базата в Крумово се обучават още три екипажа, които от догодина също ще се включат в гасенето по въздух. Така следващото лято Крумово ще разполага с пет хеликоптера, които ще са в готовност да реагират при големи горски пожари.   


Репортер: Благой Бекриев