Те ще внесат промени по Изборния кодекс, който приеха преди година

На 4 септември се открива новият политически сезон. Депутатите ще заседават за първи път след края на лятната си ваканция. Година преди следващите парламентарни избори управляващите и опозицията ще представят акцентите в своите политически програми.

 

През новия политически сезон депутатите ще ремонтират Изборния кодекс, който приеха преди година. ГЕРБ предлага промяна в Закона за администрацията, така че министри, министър-председател и вицепремиери да не могат да бъдат ръководители на предизборни щабове, какъвто беше случаят с Цветан Цветанов по време на изборите за президент и за местна власт.

 

От левицата искат да се намали броят на застъпниците в избирателните секции. Едно от предложенията на Яне Янев пък е гласувалите на избори да имат предимство при кандидатстването за държавна работа.

 

Съдбата на АЕЦ „Белене” отново ще бъде обсъждана от партиите в парламента. Очаква се до края на годината да приключи проверката на подписката за референдума за „Белене”. Ако поне 500 хиляди от внесените 700 хиляди подписа от БСП се окажат валидни, темата за референдума задължително ще трябва да бъде обсъдена от Народното събрание.

 

В една от точките на първия дневен ред е предвидено изслушване на доклада за дейността на омбудсмана Константин Пенчев. Преди това обаче по традиция всички политически групи ще представят своите програми за новия политически сезон.

 

Нестандартна мярка за насърчаване на заетостта ще предложат управляващите. От ГЕРБ ще инициират промени в Закона за инвестициите, така че да насърчат големите инвеститори да разкрият работни места за скъпоплатени работници. В замяна държавата ще поеме за две години внасянето на осигуровки, които работодателят плаща на висококвалифицираните кадри.

 

Подробности очаквайте в централната емисия на Новините на Нова ТВ в 19.00 часа.