Новият политически сезон започна и с предложение за разпускане на Народното събрание

Цените на лекарствата в България ще бъдат постоянно сравнявани с тези в другите европейски държави. Контролът ще се осъществява от постоянен Национален съвет. Той ще заработи в Плевен, реши парламентът на първо четене.

Това беше и едно от първите решение на депутатите в новия политически сезон. Кои са другите и какво се случи в парламента днес?

По-висока минимална заплата, по-висока минимална пенсия и по-високо заплащане в спешната помощ и в държавните институции. С тези увеличения, управляващата партия ГЕРБ обяви, че е подплатила твърдението си, че животът на българина е вече по-добър.

Опозицията не е съгласна.

ГЕРБ следва максимата: Не гледайте какво правя, слушайте какво ви говоря”, каза лидерът на социалистите Сергей Станишев.

„Всички заговориха за увеличение на заплатите. Това е демагогия, защото повече от 3 години замразихте доходите на българите”, допълни той.

Червените поискаха пенсионерите да получат по 150 лв. към пенсиите си тази година и увеличение с 11% от догодина. А от ГЕРБ обещаха по-високи доходи като цяло и запазване на ниските данъци.

Сините разбраха намеренията на ГЕРБ като леви.

„ГЕРБ тръгнаха към ляв популизъм. Разумните хора не харесват левите решения, защото не водят до нищо добро”, каза Мартин Димитров от Синята коалиция.

Левите решения на управляващите, както ги определи Мартин Димитров, няма да бъдат реализирани обаче, ако депутатите подкрепят идеята, с която излязоха от ДПС:

"Единственото добро, което може да направи 41-вото Народно събрание за страната, е незабавно да се разпусне", каза Лютви Местан.

От своя страна лидерът на „Атака” Волен Сидеров изреди инцидентите от август с участието на роми и изрази възмущението си от липсата на представители на кабинета на първото заседание от новия политически сезон.

От „Атака” поискаха минималната пенсия да стане 500 лв, а минималната заплата 1000 лв.