Заместник-председателят на ЕК каза още, че не бива да допуска момичетата да раждат на 12...

 

Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг призова за образование на ромските деца. Тя заяви, че това се налага, за да може след 10 години да не възникват настоящите проблеми, свързани с разрушаването на незаконни ромски лагери и гета.
 
Еврокомисар Рединг коментира новината, че във Франция има между 5 и 7 хил. ромски деца, които не ходят на училище.
 
"Ако не успеем да ги образоваме, ако не успеем да им осигурим нормална работа, ще имаме още едно изгубено поколение и след 10 години ще се сблъскаме със същите проблеми като тези, които имахме това лятото във връзка с разтурването на незаконните лагери. А ние не искаме това. Нашето поколение носи отговорността да е сигурно, че незаконните лагери ще престанат да съществуват и ще бъде осигурен нормален дом за тези хора. Ние не трябва да позволяваме момичетата да раждат на 12 години, те трябва да ходят на училище, вместо да обикалят улицата, на която работят, да са полезни на обществото”, заяви Рединг. 
 
Световните агенции припомнят, че през последните седмици стотици роми бяха изгонени от незаконните си лагери. Това породи вълна от протести от страна на ромски представители, правозащитни организации и част от левицата.
 
Правителството на Франсоа Оланд обяви в края на август, че разтурването на лагерите ще продължи, но само с решение на съда или при опасност от епидемия.