Служителите на авиокомпанията продължават стачката си, искат увеличение на заплатите с 5%...

 

Авиокомпанията „Луфтханза” анулира стотици полети за петък, заради продължаващата стачка на стюардите и пилотите. Синдикатите настояват за увеличаване на заплатите на служителите с 5%, докато компанията планира да направи съкращения в бюджета си.
 
Стачкуват служителите на „Луфтханза” на летищата във Франкфурт, Мюнхен и Берлин. Заради протеста им авиокомпанията анулира някои полети, сред които и тези до далечните си дестинации - Шанхай, Джакарта, Сиатъл и Лос Анжелис.
 
Синдикатът, който свика стачката, представлява интересите на две трети от 19 0000 служители на „Луфтханза”. Профсъюзите искат увеличение на заплатите с 5 на сто с аргумента, че повишение не е имало през последните три години.
 
Протестиращите настояват и за гаранции, че няма да бъдат уволнени и няма да бъдат наемани външни компании за обслужване на пътниците на някои от летищата си.
 
Говорител на авиокомпанията обяви, че са били предложени фиксирани договори с увеличение на заплатата от 3.5%. Работниците обаче не са съгласни.
 
„Луфтханза” прие програма за съкращаване на разходите с 1.5 млрд. евро, за да се пребори с конкуренцията на нискотарифните авиокомпании. Това се наложи, след като бяха отчетен спад от 24% в печалбите в сравнение със същия период на миналата година. През май „Луфтханза” обяви, че ще съкрати 3500 работни места.