Това е първото дело за нехуманно отношение към пациент в болница

Близките на починалия мъж не пожелаха да застанат пред камерата ни. Твърдят, че това, което се е случило с баща им се случва постоянно на хиляди други пациенти и спорът не е частен. Предпочетоха от тяхно име да говори доктор Стойчо Кацаров – председател на центъра за защита правата на пациентите у нас.

„Близките бяха силно огорчени от отношението на персонала към баща им. Става дума за Александровска болница, не са споменати конкретни хора, но не става въпрос за това, дори не е за конкретната болница, важно е обобщението, че така не може, става въпрос за човешко същество”, обясни доктор Кацаров и допълни, че това е масово явление – „ако не сложиш някой лев в джоба на санитаря, няма да те погледне”.

Конкретният случай – възрастен мъж е приет в болница с тежко заболяване. По време на престоя той получава инсулт и здравословното му състояние се влошава. Пациентът вече не може да се обслужва сам. В същото време санитари и медицински сестри не полагат дори минимални грижи за него. Това са разказали близките му пред доктор Кацаров и пред прокурор.

Бил е връзван към леглото, за да не създаде проблеми, никой не си е направил труда да го нахрани или да му даде вода и ако не са били посещенията, той може да умре от жажда или глад”, разясни д-р Кацаров.

Близките на починалия мъж са направили и снимки, за да докажат, че не лъжат. Освен отношението към баща им, отношението към тях също е било грубо.

Възрастният мъж е починал малко по-късно. Близките казват, че са отвратени от отношението към тях и към баща им.

Стойчо Кацаров е категоричен, че случаят е обобщаващ и касае цялата здравна система.

Отговорът на УМБАЛ „Александровска”

За този случай научихме от медиите в сряда сутринта. Тъй като не знаем за кой пациент става дума, ние се постарахме да разберем имало е някакъв конфликт в нашите интензивни отделения, които са много, не можахме да открием кой е и какъв е този конфликт. Искам да подчертая, че от медиите разбирам, че ще бъдем съдени и не знам кой е този случай.

Така д-р Пламен Попиванов – зам.-директор на УМБАЛ „Александровска”, коментира твърденията на близките на починалия мъж, който е бил връзван за леглото и държан гладен.

Той потвърди, че официално не е постъпвал никакъв иск в болницата по официален ред.

След проведени разговори с ръководителите на интензивните отделения се потвърждава, че подобен конфликт не е имало, категоричен е д-р Попиванов.

Той потвърди, че пациентът е бил връзван, тъй като след получаване на инсулт е бил неадекватен и с поведението си е било възможно да си потвърди. Лекарят подчерта, че това обаче не е обичайна практика.

Какво заяви още за случая зам.-директорът на УМБАЛ „Александровска” – гледайте във видеото.