Според Путин разследването е следствие от тежкото икономическа ситуация в Европейския съюз

Руският президент Владимир Путин разкритикува започналото разследване на Европейската комисия срещу руския газов гигант "Газпром" по подозрение в злоупотреба с монополна позиция.

На срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество държавният глава определи процедурата като непродуктивна.

Според Путин разследването срещу контролирания от руската държава „Газпром" е следствие от тежкото икономическа ситуация в Европейския съюз. И уточни, че става дума преди всичко за държави от Източна Европа, за които Европейският съюз бил поел отговорността да субсидира техните икономики.

„Сега някой в Европейската комисия най-вероятно е решил, че ние трябва да поемем част от тежестта на това субсидиране. С други думи Обединена Европа иска да запази политическото си влияние, но иска ние да платим за това. Което определено не е продуктивен подход”, коментира руският президент.

Започналото антитръстово разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" няма да създаде веднага проблеми на руския концерн. Ако вината на "Газпром" обаче  бъде доказана, може да му бъдат наложени големи глоби и да бъде преразгледана цялата система на договори за износ, например формулите на цената и базата, на която се изчислява.