150 тона са бракуваните храни от началото на годината

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните започнаха масови проверки за храни с изтекъл срок на годност в магазините в цялата страна. Повод за това стана рекордното количество развалено месо, което беше открито в склад на столичен магазин миналата седмица.

 

При опит на репортер на Нова телевизия да присъства на такава проверка, екипът не бе допуснат в два магазина на големи хранителни вериги.

 

Клиенти на един от магазините споделиха пред камерата ни, че са попадали на храни с изтекъл срок на годност, сред които хляб, мляко или месо.

 

„Най-опасното е месото според мен”, каза една от запитаните жени и допълни, че е попадала на развалено месо и когато се е върнала в магазина, за да предупреди за нередностите, не са й обърнали внимание.

 

При проверка на инспектори от Агенцията по безопасност на храните бе установено, че продукти с изтекъл срок на годност се съхраняват в складовете на магазина при допустими температури и разрешено количество. Откриват се обаче дини в подготвително помещение на млечни продукти, което е в разрез с нормативната уредба. На магазина е съставено предписание.

 

Проверки за продукти с изтекъл срок на годност ще се правят в цялата страна в малките и големи вериги магазини, а нарушителите ще се санкционират с глоба от 500 до 10 хил. лв.

 

Д-р Любомир Кулински, директор "Контрол на храните" в Агенцията по безопасност на храните, коментира в „Здравей, България”, че Агенцията има горещ телефон (0700 122 99) за подаване на сигнали на гражданите и всички те ще се проверяват от инспекторите на Агенцията.

 

„От вчера (бел.ред. понеделник) със заповед на изпълнителния директор са наредени на нашите испектори да извършват масирани проверки по всички търговски обекти, като се започне от големите вериги супермаркети и се стигне до малките квартални магазинчета”, заяви д-р Кулински. Той допълни, че при проверките ще се следи строго за събирането, съхранението и извозването на негодните продукти от магазините, а най-честите нарушения са занижен входящ контрол на храните.

 

На въпрос дали има повторни нарушения д-р Кулниски заяви: „Има случаи и ситуации, в които при по-тежки нарушения глобите да бъдат завишени. Да кажем, ако за едно нормално нарушение санкцията за физическо лице е от 500 до 1000 лв. , тя трябва да стане поне двойна според мен”, категоричен е Кулински.

 

Той цитира данни на Агенцията, според които за първите седем месеца на миналата година са спрени около 120 обекта. За сравнение, от началото на тази година има бракувани около 150 тона храни, иззети за унищожаване. А благодарение на извънредните проверки по морето, досега са затворени осем обекта.

 

Кулниски предлага да се направи наредба за страничните животински продукти. Според него около два месеца е времето, в което тя може да бъде изготвена и публикувана в Държавен вестник.

 

Във връзка с новата учебна година шефът на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията по безопасност на храните сподели, че се предвижда превантивен контрол на детските ясли, кухните към детските градини и училищните столове.