От фондацията заявиха, че липсата на култура е една от причините за това

Липсата на култура у голяма част от хората и свободният достъп до различните отрови са причината да зачестява тровенето на улични кучета по парковете. Това заяви председателят на фондация „Четири лапи” Явор Гечев в студиото на "Здравей, България".

 

Сигнали за умъртвени по този начин животни има от цялата страна, коментира Гечев. „На някои места това е масова практика и на хората не им прави впечатление”, добави той.

 

Според Гечев трябва да се въведе някакъв режим на търговия с отровите, който да ограничава достъпа им по крайния потребител, а оттам и до убиването на животните. Най-големият случай на отровени кучета в София беше през юни, когато в Студентски град бяха убити 14 животни, допълниха от „Екоравновесие”. „Това не е решението на въпроса с бездомните животни, тъй като тяхното място ще се заеме веднага от нови кучета”, коментира още Д-р Манол Нейков – директор на общинското предприятие.

 

При последното преброяване, направено преди две години, броят на бездомните кучета в София е 9000. След проведената осиновителна кампания на Столична община все повече от прибраните в приюта в Сеславци животни намират осиновители.

 

За да се реши обаче проблемът, животните няма как да бъдат прибрани в приюти, а трябва да има култура на отглеждането им, смята Гечев. В тази връзка все още се очаква да заработи системата за задължително поставяне на чип на домашното животно, която за момента е нефункционална, тъй като националният регистър не работи. До края на месец септември ще заработи общински регистър.

 

Все повече стават сигналите за отровени кучета на детски площадки. При последните случаи нарушителите използват химикали, които приличат на бонбони, което вече застрашава и живота на децата.

 

Отровата е еднакво силна както за домашните любимци, така и за децата. Докторите обясняват това с малкото килограми на невръстните. Симптомите са гадене, болки в стомашната област и повръщане.

 

При животните отровата се проявява първо с нестабилна походка. Следва поява на бяла пяна около устата. Впоследствие пяната става червеникава. А малко след това животното умира.

 

Целия разговор гледайте във видеото