Още трима американци са загинали, когато колата им е поразена с гранатомет...

Американският посланик в Либия беше убит при въоръжено нападение. Разгневена тълпа атакува консулството на САЩ в град Бенгази.

Според либийските власти освен посланик Кристъфър Стивънс, още трима американци са загинали, когато колата им е била поразена с гранатомет.

Кристъфър Стивънс е първият американски посланик убит зад граница от повече от 30 години. Президентът Барак Обама потвърди смъртта на дипломата и нарече нападението на консулството "жестотко престъпление".

Обама заповяда затягане на сигурността във всички посолства, след като часове преди инцидента в Либия имаше и атака срещу мисията на Съединените щати в Кайро.

Засега не е ясно кой стои зад нападението на консулството в Бенгази. В нападението бяха използвани гранатомети, ръчни гранати и автоматично оръжие.

Разгневена тълпа се събра пред оградения комплекс заради филм, обиждащ исляма. Смята се, че става въпрос са нискобюджетна продукция, с която малко хора в Съединените щати са запознати. 14-минутен откъс от филма, преведен на арабски се появи в интернет. Вероятно това е провокирало напрежението в Бенгази и Кайро.

Либийските власти също осъдиха кървавото нападение. Вицепремиерът Мустафа Шагур нарече смъртта на четиримата американци "варварски акт" и заяви, че това е нападение не само срещу Съединените щати, но и срещу Либия.

Инцидентът повдига въпроса доколко властта в Либия може се противопостави въоръжените банди в страната и доколко може да гарантира сигурността на чуждестранните дипломати.      

Държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън обяви нападението за „акт на малка група екстремисти”. Според нея народът на Либия не трябва да отговаря за случилото се в Бенгази.

Повече гледайте във видеото.